1. ΠΡΟΛΗΨΗ
Έλεγχος Στοματικής Υγείας και Καθαρισμός:
Η πρόληψη αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο αντιμετώπισης μιας νόσου. Ο έλεγχος της στοματικής υγείας αποσκοπεί στο να προλάβει την εμφάνιση ή την πρόοδο των νόσων του στόματος. Καλό είναι να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης νόσου κάθε ασθενή.
Ο απλός καθαρισμός στοχεύει στην απομάκρυνση της πέτρας και της πλάκας από τα δόντια και στην διαταραχή ενός βακτηριακού φιλμ που σχηματίζεται πάνω στα δόντια, το λεγόμενο βιοϋμένιο. Αυτές οι διαδικασίες ακολουθούνται πάντα από οδηγίες πάνω στην στοματική υγιεινή (βούρτσισμα, μεσοδόντια, στοματοπλύματα κλπ).
Φθορίωση:
Για τους μικρούς μας φίλους, που βρίσκονται στην ανάπτυξη, καλό είναι να επωφελούνται από οδοντιατρικό έλεγχο τακτικά, και σε περιπτώσεις που ενδείκνυται, να γίνεται φθορίωση για την πρόληψη εμφάνισης της τερηδόνας.
2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
Ένας πόνος, ένα πρήξιμο ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα στο στόμα ή στο στοματογναθικό σύστημα θα πρέπει να διερευνάται από τον οδοντίατρο, για να εξακριβωθεί η αιτία του και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Στο ιατρείο μας προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τέτοιου είδους περιστατικά το ταχύτερο δυνατό κατανοώντας την ανάγκη του ασθενή για ανακούφιση. Εάν έχετε επείγον περιστατικό παρακαλούμε καλέστε μας στο 6946943784.
3. ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Θεραπεία ουλίτιδας:
Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Συνήθως οφείλεται στην παθογόνο δράση των βακτηρίων της πλάκας. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα “στραβά” δόντια, κάποιες ορμόνες αλλά και σφραγίσματα, θήκες, οδοντοστοιχίες κλπ με κακό σχεδιασμό που συσσωρεύουν πλάκα.
Η αποκατάσταση της υγείας των ούλων έρχεται όταν ο οργανισμός βρίσκει μια ισορροπία, και μπορεί πλέον να καταπολεμά την δράση των παθογόνων που προκαλούν την φλεγμονή. Έτσι, αρχικά, ο οδοντίατρος φροντίζει να εξακριβώσει την αιτία της φλεγμονής, και η θεραπεία που δίνει στον ασθενή συνήθως έχει ως στόχο τον περιορισμό και την απομάκρυνση της πλάκας. Αυτό γίνεται με παρόμοιες διαδικασίες με έναν καθαρισμό, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον παρέμβαση, όπως ένας δεύτερος καθαρισμός μετά το πέρας δύο εβδομάδων και η προσθήκη στοματοπλυμάτων και άλλων βοηθημάτων στην καθημερινή στοματική υγιεινή η τροποποίηση κάποιου σφραγίσματος, η αλλαγή κάποιου φαρμάκου κ.α.
Θεραπεία περιοδοντίτιδας:
Η περιοδοντίτιδα μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να θεωρηθεί ως εξέλιξη της ουλίτιδας από φλεγμονή που προσβάλει τα ούλα, σε φλεγμονή που προχωράει και στο κόκκαλο που περιβάλλει το δόντι. Τέτοιου είδους προβλήματα οδηγούν σε παθολογική βάθυνση της σχισμής μεταξύ του δοντιού και του ούλου, την αποκάλυψη των ριζών των δοντιών (όπου ο ασθενής μπορεί να νιώθει ευαισθησία ή πόνο από αυτό), την κινητικότητα των δοντιών και τελικά ακόμη και στην απώλεια δοντιών, επειδή χάνουν την στήριξή τους. Επίσης, έχει συσχετιστεί και με άλλες νόσους του σώματος (καρδιαγγειακές νόσοι , ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.)
Είναι μια νόσος που μπορεί να αναχαιτιστεί με θεραπεία από τον οδοντίατρο, και με πολύ καλή συνεργασία από τον ασθενή. Ίσως έχετε ακούσει κάποιον να αναφέρεται σε βαθύ καθαρισμό, που περιγράφει ουσιαστικά την χρήση εργαλείων που μπαίνουν βαθιά ανάμεσα σε δόντι και σε ούλο (συνήθως με την χρήση αναισθησίας). Αυτή η μέθοδος σε συνδυασμό με πολύ καλή εκπαίδευση του ασθενή, και την χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων όπου ενδείκνυται, δίνει αποδεδειγμένα πολύ καλά αποτελέσματα.
Απλές εμφράξεις:
Όταν το δόντι έχει προσβληθεί από τερηδόνα, ή όταν υπάρχει ένα έλλειμα για οποιονδήποτε λόγο, η αποκατάσταση του δοντιού μπορεί να γίνει άμεσα, μετά την απομάκρυνση του παθογόνου παράγοντα, με συνθετικά υλικά που μιμούνται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τις ιδιότητες του δοντιού αλλά και την αισθητική του. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό για εμφράξεις είναι η σύνθετη ρητίνη, ωστόσο υπάρχουν και εναλλακτικές αναλόγως των αναγκών του κάθε περιστατικού.
Ενδοδοντική θεραπεία:
Στην καθομιλουμένη μπορεί να την έχετε ακούσει ως απονεύρωση. Χρειάζεται σε περιπτώσεις που έχει επηρεαστεί το μαλακό εσωτερικό του δοντιού (ο πολφός) που αποτελείται όχι μόνο από νεύρα, αλλά και από αγγεία, συνδετικό ιστό και άλλων ειδών κύτταρα (αναγεννητικά, της φλεγμονής κ.α.). Όταν επηρεαστεί το εσωτερικό του δοντιού, τότε φλεγμαίνει και μπορεί να προκαλεί ισχυρά συμπτώματα πόνου που να αντανακλούν ακόμη και στην αντίθετη πλευρά αλλά και σαν πονοκέφαλοι.
Εάν η φλεγμονή ταξιδέψει προς την άκρη της ρίζας, μπορεί να επεκταθεί πέραν του δοντιού και να επηρεάσει το περιοδόντιο και να προκαλέσει ακόμη και πρήξιμο. Κατά την ενδοδοντική θεραπεία δημιουργείται πρόσβαση στην πολφό του δοντιού, και γίνεται επεξεργασία των τοιχωμάτων του ώστε να μειωθεί δραστικά το βακτηριακό φορτίο. Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε το δόντι και να βοηθήσουμε τον οργανισμό να έρθει σε μια υγιή ισορροπία.
Προσθετική αποκατάσταση:
Όταν λείπει μεγάλο μέρος του δοντιού, ολόκληρο δόντι ή και πολλά δόντια μπορούν να αντικατασταθούν από αποκαταστάσεις που φτιάχνονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Αυτές οι αποκαταστάσεις μπορεί να είναι ακίνητες (δεν αποσπώνται από το στόμα) ή και κινητές (πρέπει να αφαιρούνται από το στόμα τακτικά για καλή στοματική υγιεινή). Τέτοιες είναι οι θήκες, οι γέφυρες οι οδοντοστοιχίες (μασέλες) κ.α.
Υπάρχει πληθώρα βιοσυμβατών υλικών που μπορεί να απαιτηθούν (αναλόγως της περίπτωσης) όπως η πορσελάνη, το ζιρκόνιο, emax, μεταλλοκεραμικές συνθέσεις, ακρυλικό, ρητίνη κ.α. Η επιλογή γίνεται ύστερα από μελέτη και συζήτηση ασθενή-οδοντιάτρου.
Νάρθηκες νυκτός και για σπορ
Αρκετοί άνθρωποι έρχονται στο ιατρείο με συμπτώματα πόνου από τους μύες του προσώπου και του λαιμού, πονοκεφάλους και “πιάσιμο” ή πόνο από τις κροταφογναθικές αρθρώσεις που οφείλεται στο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια του ύπνου (βρυγμός). Τέτοιου είδους παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντική φθορά στα δόντια και να επηρεάσουν την κάθετη διάσταση του προσώπου. Μια πολύ καλή θεραπευτική μέθοδος για την καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών είναι η κατασκευή νάρθηκα νυκτός.
Αυτοί οι νάρθηκες επιτρέπουν ευνοϊκότερες κινήσεις του σαγονιού, χαλάρωση των μυών και προλαμβάνουν την περαιτέρω φθορά των δοντιών. Χρειάζονται αναπροσαρμογή από την οδοντίατρο κάθε μερικές εβδομάδες ώστε να συνεχίζουν να μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα έως ότου μπορέσει ο ασθενής να απαλλαχτεί από αυτούς. Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο, και είναι πλήρως εξατομικευμένη.
Οι νάρθηκες για σπορ αποτελούν αναγκαίο μέσο πρόληψης για αθλητές που έχουν αυξημένο ρίσκο τραύματος και κάνουν σπορ όπως η πυγμαχία, το χόκεϋ, το ράγκμπι κ.α. (contact sports- αθλήματα με αυξημένη σωματική επαφή). Δεν είναι λίγες οι φορές που νέοι άνθρωποι προσέρχονται στο ιατρείο με σπασμένα δόντια, δόντια που πονάνε ή κινούνται, ακόμη και κατάγματα στις γνάθους. Η θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρήζει εκτεταμένης αποκατάστασης, με ό,τι χρονικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες την ακολουθούν. Επομένως επενδύοντας στην πρόληψη, ένας αθλητής προστατεύεται από μελλοντικές ανεπιθύμητες καταστάσεις και έχει την χαρά να επενδύει τον χρόνο του κάνοντας πιο ασφαλώς το άθλημα που αγαπά.
4. ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Λεύκανση:
Η λεύκανση έχει σαν στόχο την αλλαγή της απόχρωσης της οδοντικής ουσίας. Μπορεί να γίνει είτε για να βελτιώσει την όψη ενός χαμόγελου, είτε πιο στοχευμένα, σε μεμονωμένα αποχρωματισμένα δόντια. Η λεύκανση όλων των δοντιών μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι με την χρήση ειδικών ναρθήκων που εφαρμόζουν στο σχήμα των δοντιών, είτε στο οδοντιατρείο σε μία ή και παραπάνω συνεδρίες.
Για μεμονωμένα αποχρωματισμένα δόντια, μπορεί να χρειάζεται εσωτερική λεύκανση του δοντιού, όπου ο λευκαντικός παράγοντας τοποθετείται εντός του ριζικού σωλήνα ενός δοντιού, και επιδρά από τα μέσα προς τα έξω.
Όψεις και Bonding με ρητίνη:
Οι όψεις είναι αισθητικές αποκαταστάσεις που έχουν σαν στόχο την βελτίωση του σχήματος και της απόχρωσης κάποιου ή κάποιον δοντιών. Αποτελούνται είτε από πολύ ανθεκτικά υλικά (όπως π.χ. η πορσελάνη) που κατασκευάζονται στο εργαστήριο.
Το Bonding προτιμάτε σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται μεγάλη προσθήκη σε ένα δόντι, και γίνεται άμεσα στο ιατρείο από την οδοντίατρο με την χρήση σύνθετης ρητίνης.
Και οι δύο αυτές τεχνικές καλύπτουν μέρος του δοντιού, συνήθως την επιφάνεια που αποτελεί μέρος του χαμόγελου, και δεν απαιτούν εκτενή αφαίρεση της οδοντικής ουσίας, αλλά βασίζονται σε συντηρητική προετοιμασία του δοντιού για να υποδεχτεί τις όψεις ή το “χτήσιμο” με σύνθετη ρητίνη.
Χρησιμεύουν σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση σπασμένων δοντιών, ρωγμών, κενών ανάμεσα στα δόντια, μικρών δοντιών, αποχρωματισμένων δοντιών, και δοντιών με στρεβλό σχήμα.
Ορθοδοντική με νάρθηκες:
Η ορθοδοντική με διάφανους νάρθηκες είναι μια πολύ καλή λύση για πολλούς ανθρώπους με ήπια ορθοδοντικά προβλήματα που θα ήθελαν να αποφύγουν τα κλασικά σιδεράκια. Συνήθως γίνεται μια αρχική εκτίμηση από την οδοντίατρο αφού πάρει κάποιες φωτογραφίες και κάποια “μέτρα” των δοντιών, και στην συνέχεια οι καταγραφές αυτές αναλυθούν με την βοήθεια λογισμικού.
Αφού γίνει η αρχική μελέτη, μπορούμε να συζητήσουμε για την διάρκεια της θεραπείας, τι ακριβώς να περιμένει ο ασθενής σε κάθε επίσκεψη και φυσικά τα ανάλογα κόστη.
5. ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Εξαγωγή έγκλειστων φρονιμίτων:
Αρκετά συχνά οι φρονιμίτες θα πρέπει να αφαιρούνται διότι μπορεί να έχουν τερηδόνα, ή να δημιουργούν πρόβλημα στα διπλανά δόντια και τους μαλακούς ιστούς. Ένας φρονιμίτης λέγεται έγκλειστος όταν δεν φαίνεται ολόκληρη η μύλη (το πάνω μέρος του δοντιού) στο στόμα αλλά μέρος της παραμένει θαμμένο κάτω από τα ούλα ή και το κόκαλο.
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες χρειάζονται χειρουργική εξαγωγή, οποία με την σειρά της απαιτεί παραπάνω γνώσεις, εμπειρία και δεξιότητα από την οδοντίατρο, καθώς και χειρουργικό εξοπλισμό.
Στο ιατρείο μας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους περιστατικά διότι διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές και φυσικά την κατάλληλη εμπειρία.
Βιοψίες μαλακών ιστών:
Σε περιπτώσεις που παρατηρούνται κάποιες αλλοιώσεις στα μαλακά μόρια του στόματος (π.χ. ούλα, γλώσσα, το μέσα από το μάγουλο, στον ουρανίσκο κλπ) οι οποίες δεν φαίνονται κακοήθεις, τότε στο ιατρείο μας μπορούμε να προβούμε σε βιοψία για να επιβεβαιώσουμε την κλινική διάγνωση αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να αφαιρέσουμε ενοχλητικές βλάβες όπως τραυματικά ινώματα και βλεννοκήλες.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΕ AIRFLOW® HANDY 3.0
Πιο άνετος καθαρισμός!
● Αποτελεσματικότερος καθαρισμός
● Μείωση του χρόνου καθαρισμού
● Αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας μετά το τέλος της θεραπείας.
Το Airflow αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο καθαρισμού δοντιών καθιστώντας έναν καθαρισμό πιο ανώδυνο, πιο γρήγορο αλλά και συχνά, πιο αποτελεσματικό.
Η συσκευή χρησιμοποιεί μια πολύ λεπτή σκόνη που εκτοξεύεται σε συγκεκριμένη γωνία υπό πίεση σε συνδυασμό με αέρα και νερό για να απομακρύνει το φιλμ των μικροβίων και την πέτρα που σχηματίζεται στα δόντια πάνω στην επιφάνεια του δοντιού και ανάμεσα σε δόντια και σε ούλα. Έτσι τα δόντια δεν χρειάζεται να στιλβωθούν!
Η προηγούμενες μέθοδοι καθαρισμού εκτός ότι είναι χρονοβόρες και λιγότερο άνετες, δεν είναι τόσο επιεικείς με τα δόντια όσο το Airflow, και ελλοχεύει ο κίνδυνος μικροφθορών στην αδαμαντίνη και τις ρίζες.
Πριν την θεραπεία, θα χρησιμοποιηθεί μια χρωστική που θα βάψει το βακτηριακό φιλμ πάνω στα δόντια και θα το κάνει εμφανές. Αυτό όχι απλά βοηθάει την οδοντίατρο να απομακρύνει όλα τα παθογόνα, αλλά χρησιμεύει και σαν εργαλείο για να καταλάβει ο ασθενής που βρίσκεται η πλάκα αλλά και πως πρέπει να βουρτσίζει καλύτερα!
Στο πέρας της θεραπείας ο ασθενής βλέπει την άμεση διαφορά και καταλαβαίνει καλύτερα πως πρέπει να μοιάζουν τα δόντια χωρίς πλάκα και πέτρα και σε πως πρέπει να βελτιώσει την στοματική του υγιεινή.
Παλιές μέθοδοι καθαρισμού vs Καθαρισμό με Airflow:
- Airflow σε ασθενή με σιδεράκια:
Cleaning Orthodontic Appliances with GBT (Guided Biofilm Therapy)
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ/ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Μεσοθεραπεία απευθύνεται σε όποιον θέλει να βελτιώσει την υφή και την χροιά του δέρματος, αλλά και να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο γερνάει το δέρμα, προλαμβάνοντας το “σπάσιμο του προσώπου”. Αφορά την έγχυση με ενέσιμο τρόπο ουσιών μέσα ή κάτω από το δέρμα.
Στο ιατρείο μας προσφέρεται η αυτόλογη Μεσοθεραπεία με PRF. Χρησιμοποιείται δηλαδή το αίμα του ίδιου του ασθενή που ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία για την συλλογή αυξητικών παραγόντων, και χωρίς κανένα πρόσθετο εμποτίζεται με ένεση στην επιδερμίδα.
Γιατί να επιλέξουμε τα παράγωγα αίματος;
- Μηδενικός κίνδυνος απόρριψης ή αλλεργικής αντίδρασης
- Γρήγορη και απλή διαδικασία
- «Φυσικό» αποτέλεσμα
- Τεχνική ελάχιστα παρεμβατική
- Σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου
Τι κάνουν οι αυξητικοί παράγοντες;
- Σχηματίζουν καινούργια αγγεία και προωθούν την αιματική ροή
- Σχηματίζουν κολλαγόνο
- Βοηθούν στην επούλωση και την αναγέννηση
- Βοηθούν στον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την επιβίωση των κυττάρων
ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούνται από ένα μέρος από τιτάνιο το οποίο εισέρχεται μέσα στο κόκκαλο της γνάθου και αντικαθιστά την λειτουργία της ρίζας του φυσικού δοντιού, κι από την προσθετική εργασία που μπορεί να αποτελείται από κάποιο κεραμικό ή άλλο υλικό που μιμείται το/τα δόντια και σε κάποιες περιπτώσεις και τα ούλα.
Χρησιμοποιούνται όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια Έτσι, δεν επηρεάζονται καθόλου τα άλλα φυσικά δόντια και αποτελούν αυτόνομη λύση.
Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να γνωρίζουν τη χρονική διάρκεια μιας τέτοιας θεραπείας, όμως αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σε ευνοϊκές συνθήκες με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να τοποθετηθεί το εμφύτευμα τιτανίου στην γνάθο και να γίνει και άμεση φόρτιση με κάποια προσωρινή εργασία. Όμως σε συνθήκες που δεν επιτρέπεται αυτό, θα πρέπει να περάσει μια περίοδος μερικών εβδομάδων αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμα, για να δημιουργηθεί οστική στήριξη γύρω από αυτό προτού του επιτρέψουμε να αρχίσει να δέχεται δυνάμεις.
Σε περιστατικά όπου δεν υπάρχει αρκετό κόκκαλο να στηρίξει ένα εμφύτευμα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μόσχευμα στην περιοχή για να δημιουργηθεί ο κατάλληλος όγκος οστού για να δεχτεί το εμφύτευμα.
Η κάθε εργασία είναι μοναδική, και το πως θα γίνει, αλλά και ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος από την χειρουργική διαδικασία στην τελική αποκατάσταση διερευνάται αρχικά στο σχέδιο θεραπείας με την λήψη αποτυπωμάτων, φωτογραφιών και ακτινογραφιών και συζητιέται μεταξύ ασθενή και οδοντιάτρου.